Saturday, October 13, 2007

TIE, PET, FCE and being PREPARED


Ještě nedávno mi výše uvedené zkratky připadaly povědomé asi jako čínská abeceda. Nebo jinak - samozřejmě jsem věděla, že FCE znamená first certificate, ale tím mé znalosti i zájem končily. Až když jsme se v září vrátili do hodin angličtiny, zjistili jsme docela rychle, že by nás to celé zajímat opravdu mělo - jedná se totiž o zkoušky, které budeme skládat tenhle školní rok.

Takže hezky popořadě: TIE (test of interactive English) nás čeká ve středu, PET testy začátkem prosince a FCE na konci června.


TIE je založen na přípravě, které jsme se věnovali minulý šklní rok a kandidáti mají za úkol napřed 30 minut hovořit ve stanovených dvojicích o knize, nějakém dlouhodoběji sledovaném tématu z novin a něčem, co nás zajímá. A potom individuálně napsat během 60 minut 2 krátké eseje (jeden o knize nebo článku a druhý na předem neznámé téma).

Ví Bůh, o čem je PET a proč ho z celé školy dělá jen 20 lidí, ale všechno se prý včas dozvíme.

A na FCE je času (zatím) dost...

Zmíněné slůvko prepared nám bylo vnuceno na čtvrtečním shromáždění, kdy při poskytování informací o TIE došlo na jakousi papírovou aktivitu, při které se různá slova (welcoming, polite, prepared...) ukazovala po celém divadle a upozorňovala nás, jací máme být, až se objeví zkoušející z Irska. Všichni jsme zvládli dost nahlas zopakovat, že budeme slušní a vstřícní, ale pak přišla řada na "prepared" a drahý pan profesor pokračoval: "You are going to be WHAT?" a nikdo se neměl k tomu, aby dost nahlas zařval, že budeme připraveni. Takže znova: "You are going to be WHAT?, You are going to be WHAT?, You are going to be WHAT?". Při tomhle výstupu by jsme si všichni (včetně pana ředitele) nejraději ucpali uši a vyběhli ven, ale nakonec pan Heys zaslechl, co chtěl, a svůj výstup ukončil.

Tak snad kromě prepared budeme i successful, jinak nám celá příprava byla absolutně k ničemu... We will see...

No comments: