Saturday, September 8, 2007

Pravá česká boarding school

Taky v tom cítíte ten rozpor - pravá česká a boarding school (britský typ školy)? No a přesně o tom je podle mně Open Gate, první česká škola kolejního typu, která právě zahajuje třetí rok své existence. Po týdnu testování všech nových pravidel a "vymožeností" na vlastní kůži můžu potvrdiz, že vedení školy opravdu velmi cíleně směřuje k výraznému "poangličtění" našeho ústavu - pozornost si zaslouží už jen to, že žádnou z vedoucích pozic nezastávají Češi.
A co že se vlastně tak výrazně změnilo? Novinkou je třeba obnovení tradice ranních shromáždění, tzv. assemblies (jsou celkem tři - v pondělí a ve čtvrtek školní, ve středu kolejní), na kterých se prý budou probírat důležitá školní i světová témata. (No, uvidíme.)
K dvěma kolejním budovám bylo přistavěno další patro, kde vznikly byty pro učitele a vychovatele, kteří posílí počet osob trvale žijících v areálu, tzv. residentů...
Přestože vychovatelé loni neustále tvrdili, že stěhovat se už nebudeme muset, pokud sami nechceme, najednou jako by na své prohlášení zapomněli - provedli totiž opravdu velkou rošádu, která zapříčinila mimo jiné to, že jsem se z pravé strany přízemí žluté koleje přestěhovala na levou stranu v prvním patře a dosud si nestačila zvyknout.
Aby toho nebylo málo, důraz na agličtinu se projevuje třeba tím, že máme na naše (české) vychovatelky mluvit anglicky (a totéž samozřejmě platí i obráceně). A ještě dřív, než nám náš nový třídní (angličan) rozdal rozvrhy, obdrželi jsme zadání prvního hodnoceného úklu z angličtiny...prostě Open Gate.
Teď to celé ale zní hrozně negativně, zvlášť pro někoho, kdo to na OG nezná, a to jsem nechtěla...
Takže přidávám ryze pozitivní věci - tou první je např. uniforma, která na přání studentů prošla určitými změnami - například i holky dostaly zimní kalhoty, všichni si mohli vybrat mezi vázací a již uvázanou kravatou a individuálně nastavit počet košil a triček, aby si nošení uniformy co nejvíc zpříjemnili.
Druhým zlepšením (a zní to hrozně přízemně, ale myslím, že se mnou všichni budou souhlasit) je jídlo - po očividném zvednutí rozpočtu do kuchyně jako mávnutím kouzelného proutku přibyly věci jako toustovač či opékač topinek a nabídka jídla se také velmi zpestřila - teď máme možnost jíst deně spoustu ovoce a zeleniny, teplé vafle, několik druhů čaje, kávu nebo džus a vybrat si ze čtyř obědů a dvou večeří.
Další změnou je rozšíření profesorského sboru a obecně spousta nových tváří na OG. Jednou takovou novou/starou tváří je Mr. Kostečka, nejlepší češtinář vesmíru, který se po roce opět vrátil a tentokrát prý hodlá zůstat déle, takže nás asi dovede až do oktávy (tudíž je tu i docela reálná šance, že z češtiny odmaturujeme).
S novým rokem se změnila velká spousta věcí, ale až čas ukáže, jak moc to nám studentům ovlivní životy...

4 comments:

klarrrka said...

víš co si myslim? že to trochu přeháníš.. už tě snad někdo kontroloval, jestli ses sprchovala dvakrát denně? nebo aspoň jednou? je to každýmu úplně jedno.. a už jsi někdy mluvila na naši vychovatelku anglicky? no ne.. neříkam, že to, co píšeš, neni pravda, protože je (já to tam mám ostatně někde taky) - ale moc to HROTÍŠ. a jaký je jediný přikázání, no? ^__^

Markys said...

Tak - změněno, snad vylepšeno...kdyby se na tom ještě někomu cokoli nelíbilo, neváhejte se ozvat, budu jenom ráda...

dessi said...

Nojo opravdu je hrozně moc nových pravidel.. ale jak již klárka řekla.. kdo je dodržuje?? Popravdě mi to teď přijde volný jak nikdy předtím..

Anonymous said...

spoustu ovoce a zeleniny, to je něco pro tebe co? Ale jak já říkám, no nemusim pokračovat že.. :-D